Andres svendestykker - EmpireUd af de to afgangshold jeg har fotograferet, er der kun disse to empirekjoler. Stilperioden Empire strakte sig fra ca. 1804-1820.
Vi kender snittet fra Jane Austen filmene, bl.a. BBC serien "Stolthed og fordom" (en af mine absolutte favoritter). Empiresnittet (altså at en kjole/bluse er skåret under brystet) bruger vi stadig i modebilledet i dag og det er da ret skægt, når man tænker på den historiske baggrund.

Empiren er en udvikling af Directoire, hvor at antikke Rom er idealet. Man dropper de høje hæle til fordel for sandaler... Napoleon bærer en stor del af skylden for modens udvikling. Han forbyder nemlig import af indisk musselin, fordi han vil støtte den franske silkeindustri. Den franske silke er tung i forhold til den indiske musselin og der ændre moden. Hvor der før var folderige skørter, er de nu glatte foran og al vidde flyttes om bagpå. Slæbet på selve kjolen fjernes, det er kun ved det franske hof slæbes bevares i form af courrobe. som er et meget bredt og langt slæb, der tages udenpå kjolen og sidder lige under brystet.

Farverne i datidens modebillede er hvid eller meget lyse farver.

Hvis du ønsker at vide mere om empiretiden, så anbefaler jeg igen "Klædedragtens kavalkade".

Kommentarer

Populære indlæg